Persbericht

Leidse studie toont dat genomische test MammaPrint bij borstkankerpatiënten van 70 jaar en ouder overbehandeling kan beperken

 

Amsterdam, 11 december 2020 – De genomische borstkankertest MammaPrint blijkt nauwkeurig het risico op terugkeer van borstkanker op afstand (uitzaaiing) bij vrouwen van 70 jaar en ouder te voorspellen. De data uit de FOCUS-studie, geleid door de Leidse chirurgisch oncoloog Dr. Gerrit-Jan Liefers (LUMC), tonen dat MammaPrint zowel de patiënt als de arts een veel beter inzicht geeft in de behandelopties, wat belangrijk kan bijdragen aan een vermindering van de overbehandeling van borstkanker bij vrouwen op leeftijd. In sommige gevallen zou zelfs de hormoonbehandeling overbodig kunnen zijn.

 

Het betreft gegevens van een groep van 422 oudere vrouwen waarbij tussen 1997 en 2004 borstkanker was vastgesteld, aangeleverd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Deze week werden de resultaten bekendgemaakt op een groot Amerikaans borstkankercongres in San Antonio.

 

De behandeling van oudere borstkankerpatiënten kan uitdagend zijn, aangezien zij vaker zogeheten indolente of inactieve tumoren hebben en een grotere kans lopen op het ontwikkelen van andere aandoeningen die hun gezondheid negatief beïnvloeden dan jongere patiënten. De huidige behandelrichtlijnen voor borstkanker bevelen therapie aan op basis van de gezondheid van de patiënt, de kans op uitzaaiingen, de verwachte winst van therapie en uiteraard de wens van de patiënt.

 

Klinisch-pathologische factoren zijn onvoldoende voor een echt nauwkeurige bepaling van de prognose. Van de genomische borstkankertest MammaPrint is met prospectieve studies, waaronder de bekende MINDACT Studie, aangetoond dat deze de terugkeer van de tumor bij jongere vrouwen met borstkanker nauwkeurig voorspelt. Voor deze FOCUS-studie werd het 70-genen-profiel bij vrouwen van 70 jaar en ouder met borstkanker geëvalueerd. MammaPrint bleek deze patiënten nauwkeurig te kunnen inschalen op basis van een tienjarige follow-up, zoals eerder aangetoond bij jongere populaties vrouwen.

 

Verder laten de resultaten zien dat zelfs patiënten met een klinisch hoog risico volgens de gangbare methode, maar die volgens MammaPrint juist een Ultra Lage risicoclassificatie meekregen, in de tien jaar na die diagnose geen terugkerende tumoren ontwikkelden. Dit opent voor artsen en hun patiënten de mogelijkheid tot meerdere behandelingsopties en -overwegingen. Zij kunnen beter geïnformeerde behandelbeslissingen nemen. Een classificatie ‘Ultra Laag’ betekent dat deze oudere vrouwen een uitstekende overleving kunnen hebben zonder eventuele chemotherapie en alleen beperkte of zelfs helemaal geen hormoonbehandeling.

 

Dr. Gerrit-Jan Liefers, chirurg en hoofd van de afdeling Chirurgische Oncologie van het Leids Universitair Medisch Centrum en de hoofdonderzoeker van de FOCUS-studie vindt dat deze data tonen hoe belangrijk het is om alles te weten te komen over de tumor, vooral wanneer artsen te maken hebben met oudere patiënten die kwetsbaarder zijn en gevoeliger voor de effecten van een zware behandeling. “We zien dat oudere patiënten met een genomisch Laag Risico op terugkeer van de borsttumor het op de lange termijn heel goed doen. Dit geeft ons het vertrouwen hun behandeling te kunnen de-escaleren. Zelfs als ze klinisch als hoog risico zijn ingeschat lijkt het in geselecteerde oudere vrouwen veilig om aanvullende behandeling (hormonale behandeling of bestraling) achterwege te laten. Dit beleid zal echter nog wel moeten worden getoetst in een prospectieve trial. We stellen deze gegevens graag ter beschikking van de borstkankergemeenschap en laten het belang van onderzoek bij alle soorten borstkankerpatiënten zien."

 

Voor postmenopauzale vrouwen die worden geïdentificeerd als MammaPrint Ultra Laag Risico, hebben deze resultaten betekenisvolle implicaties voor hun behandeltraject. Ze bevestigen de uitkomsten van eerdere studies als de STO-3 en de IKA tamoxifen cohort trial, die eerder dit jaar werden gepresenteerd tijdens het ESMO congres.

 

Over Agendia

Agendia, met vestigingen in Amsterdam en Irvine, Californië, is actief op het gebied van precisie-oncologie. De onderneming richt zich op het bieden van informatie aan patiënten met borstkanker in een vroeg stadium en hun artsen die kan helpen bij het nemen van de beste beslissingen tijdens het volledige behandeltraject. Agendia biedt momenteel twee genomische profileringstests aan die uitgebreide genomische informatie oplevert die kan worden gebruikt voor het bepalen van de meest effectieve behandeling van borstkanker. De effectiviteit van de tests wordt ondersteund door klinisch bewijs van het hoogste niveau (Level 1A) alsmede door de dagelijkse klinische praktijk.

 

MammaPrint®, een 70-genentest voor borstkanker, is de enige door de FDA goedgekeurde test voor het bepalen van het risico op terugkeer van borstkanker die wordt ondersteund door prospectieve klinische studiedata en opname in zowel nationale als internationale behandelrichtlijnen. BluePrint®, de 80-genen moleculaire subtyperingstest, is de enige commercieel verkrijgbare test die de onderliggende biologie van een tumor evalueert om te bepalen waardoor deze groeit.

In samenhang bieden MammaPrint® en BluePrint® een uitgebreid genomisch profiel dat artsen kan helpen beter geïnformeerde behandelbeslissingen te nemen in zowel de pre- als de postoperatieve periode.

 

Agendia ontwikkelt nieuwe evidence-based genomische testen en werkt samen met baanbrekende ondernemingen bij de ontwikkeling van de volgende generatie digitale behandelingstools. Het lopende onderzoek bouwt een groot hoeveelheid aan gegevens op die de uitkomsten voor de patiënt verbeteren en de veranderende klinische behoeften van borstkankerpatiënten en hun artsen bij elke stap ondersteunen.

 

Agendia's testen kunnen door artsen worden besteld op basis van biopsieën of chirurgische weefselmonsters met een uitslag binnen slechts 7-10 dagen ter ondersteuning van pre- en postoperatieve behandelbeslissingen.

 

Bezoek www.agendia.com voor meer informatie over en de lopende wetenschappelijke studies.

 

Contacten

 

Agendia, Amsterdam

Corafien Kuck-Baas

T: +31 6 53410476

E: corafien.kuck-baas@agendia.com

 

LifeSpring Life Sciences Communication, Amsterdam

Leon Melens

T: +31 6 53816427

E: lmelens@lifespring.nl


  


Copyright © 2015 - 2020 LifeSpring LifeSciences Communication, All rights reserved. 

 

Our address is: 
LifeSpring LifeSciences Communication
Science Park 400
1098 XH Amsterdam
Netherlands

 

www.lifespring.nlKlik hier om u uit te schrijven