Persbericht

Intravacc ontvangt Amerikaans NIH/NIAID overheidscontract voor de ontwikkeling van een Enterovirus D68-vaccin

  • Toenemende bezorgdheid over de wereldwijde verspreiding van dit luchtweg-virus
  • Vaccin dat kinderen moet beschermen tegen Acute Flaccid Myelitis
  • Ontwikkeling van geïnactiveerd EV D68-vaccin tot en met fase I klinische onderzoeken

 

Bilthoven, 8 September 2020Intravacc, wereldwijd leidend op het gebied van translationeel onderzoek en de ontwikkeling van virale en bacteriële vaccins, heeft van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), onderdeel van de National Institutes of Health (NIH) een contract van potentieel US$ 9,4 miljoen ontvangen voor de ontwikkeling van een profylactisch vaccin tegen enterovirus D68 (EV D68). EV D68 is een respiratoir virus dat verlamming bij kinderen kan veroorzaken; Acute Flaccid Myelitis (AFM). Intravacc zal een geïnactiveerd EV D68-vaccin ontwikkelen gebaseerd op Intravacc's gepatenteerde Vero-cel-technologie, van vroege productselectie tot fase I klinische onderzoeken.

 

In het afgelopen decennium zijn EV D68-infecties in Noord-Amerika, Europa en Azië aanzienlijk toegenomen. In 2014 was er in de Verenigde Staten een grote uitbraak van ernstige luchtwegaandoeningen veroorzaakt door EV D68, dat in toenemende mate wordt erkend als een belangrijke bron voor luchtweginfecties bij kinderen. Er zijn momenteel geen effectieve vaccins of antivirale middelen beschikbaar. De verwachting is dat het virus in de toekomst grotere uitbraken zal veroorzaken.

Conform het contract zal een geïnactiveerd EV D68-vaccin worden ontwikkeld tot first-in-human testing, inclusief genetische constructie van het virus, assay- en procesontwikkeling, preklinische en toxicologische studies en productie van klinisch testmateriaal. Het EV D68-vaccin dat onder het contract wordt ontwikkeld zal het eerste AFM-vaccin zijn dat zal worden doorontwikkeld tot aan testen in de mens.

 

Het project is geheel of gedeeltelijk gefinancierd met Amerikaanse federale fondsen van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health, Department of Health and Human Services, onder contractnummer 75N93020C00037.

 

Dr. Jan Groen, Intravacc’s Chief Executive Officer, zegt:

“We zijn verheugd over dit contract met NIH/NIAID voor de co-ontwikkeling van een geïnactiveerd EV D68-vaccin ter bescherming van kinderen tegen AFM bij verwachte toekomstige  EV D68-uitbraken. Intravacc heeft een sterk trackrecord en expertise in de ontwikkeling van enterovirale vaccins voor o.a. polio en hand-, voet-, en mondziekte op ons unieke Vero-cel platform. Voor Intravacc betekent dit contract een grote erkenning en we zijn trots ons portfolio te kunnen uitbreiden met dit nieuwe baanbrekende vaccin."

 

=== E I N D E   P E R S B E R I C H T ===

 

Over de Vero-cel platformtechnologie

Voor de ontwikkeling van vaccins tegen virale ziekteverwekkers heeft Intravacc het Vero-cel-productieplatform ontworpen en ontwikkeld. Dit platform biedt verschillende onderscheidende voordelen, waaronder i) beschikbaarheid van GMP-grade Vero-celbanken bij Intravacc, ii) een langdurig veiligheids trackrecord voor het VERO-celplatform dat wordt gebruikt om menselijke vaccins te vervaardigen, en iii) volledig dierlijke componentenvrije productieprocessen die worden gebruikt voor de ontwikkeling van vaccins. Intravacc heeft een uitstekende staat van dienst en uitgebreide kennis over Vero-cellen voor het realiseren van hoge productieopbrengsten voor meerdere vaccins.

 

Momenteel wordt de Vero-cel-platformtechnologie met succes toegepast voor alle drie de generaties geïnactiveerde poliovirusvaccins (IPV); gebaseerd op ofwel de conventionele wildtype stammen (cIPV), de verzwakte Sabin-stammen (sIPV), ofwel op de verder verzwakte genetisch gemanipuleerde poliovirusstammen (iIPV).

 

De bij Intravacc ontwikkelde sIPV-vaccintechnologie werd getest voor de Wereldgezond-heidsorganisatie (WHO) in fase 1 klinische onderzoeken. Hierna werd de technologie voor sIPV-productie overgedragen aan verschillende partners, waarvan er naar verwachting dit jaar drie op de markt zullen komen. Voor de Bill & Melinda Gates Foundation heeft Intravacc onlangs de nOPV2 Master- en Working Seed-lots geproduceerd. Dit vaccin wordt nu getest in fase II klinische onderzoeken.

Naast poliovaccins wordt het Vero-cell-platform ook gebruikt voor de ontwikkeling van een levend verzwakt RSV-vaccin en verschillende multivalente enterovirale vaccins die momenteel in ontwikkeling zijn.

 

Over Intravacc

Intravacc, gevestigd op het Utrecht Science Park, Locatie Bilthoven, is een wereldwijd toonaangevende organisatie met jarenlange ervaring in translationele vaccinologie. Als gevestigde onafhankelijke klinische ontwikkelings- en productieorganisatie (CDMO) in de vaccinindustrie heeft Intravacc zijn technologie en knowhow wereldwijd overgedragen, waaronder poliovaccins, mazelenvaccins en DPT-, Hib- en griepvaccins. Intravacc biedt een breed scala aan expertise en slaat de brug tussen ontdekking, GMP bioproductie op pilootschaal, tot en met fase I/II klinische proeven voor partners zoals de academische wereld, volksgezondheidsorganisaties (WHO, Bill & Melinda Gates Foundation) en biotech- en farmaceutische ondernemingen. Ga voor meer informatie naar www.intravacc.nl.

 

Contact-info

Intravacc

Dr. Jan Groen, CEO

P: +31 30 7920 454

 

Mirjam Hartman, Media relations

P: +31 6 115 969 94

E: press.office@intravacc.nl     

 

LifeSpring Life Sciences Communication, Amsterdam

Leon Melens

P: +31 6 538 16427

E: lmelens@lifespring.nl

 

 

  


Copyright © 2015 - 2020 LifeSpring LifeSciences Communication, All rights reserved. 

 

Our address is: 
LifeSpring LifeSciences Communication
Science Park 400
1098 XH Amsterdam
Netherlands

 

www.lifespring.nlClick here to unsubscribe