Persbericht

Intravacc en Celonic ontwikkelen en produceren nieuw COVID-19-vaccin

  • Combinatie van Intravaccs OMV-vaccin-platform met Covid-19 Spike-eiwitten
  • Preklinische onderzoeken starten binnenkort voor selectie kandidaateiwit en in-huis pilot-scale GMP productie

 

Bilthoven en Basel, Zwitserland, 29 Juli 2020 Intravacc uit Bilthoven, wereldwijd toonaangevend op het gebied van translationeel onderzoek en -ontwikkeling van virale en bacteriële vaccins, en Celonic Group, een vooraanstaande Zwitserse biofarmaceutische contractontwikkelings- en productieorganisatie (CDMO), gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van geavanceerde therapieën en zoogdiercellijnen die bio-therapeutica tot expressie brengen, zijn een onderzoeksovereenkomst aangegaan voor de verdere ontwikkeling en productie van een Covid-19-vaccin op basis van een immunogeen Spike (S)-eiwit van SARS-CoV-2 in combinatie met Intravaccs Outer Membrane Vesicle (OMV) technology.

 

Begin maart van dit jaar is Intravacc gestart met de ontwikkeling van vier kandidaat-coronavirusvaccins op basis van drie gepatenteerde technologieën: Vero-cellen, OMV’s en iBoost.

 

Voor dit specifieke gezamenlijke vaccinproject combineert Intravacc haar veilige en immunogene OMV-toedieningsplatform met SARS-Cov-2 S-eiwitten, die tot expressie worden gebracht door het in de sector vooruitstrevende CHOvolution® zoogdiercellijn-expressiesysteem van Celonic Group, om daarmee een zeer effectieve en evenwichtige B- en T-cel-immuniteit  tegen SARS-CoV-2 op te roepen.

 

Celonic Group zal, naast het leveren van de cellijnen die het S-eiwit in grote hoeveelheden kunnen produceren, hiervoor ook een GMP-productieproces ontwikkelen. Binnenkort starten preklinische onderzoeken ter selectie van het beste kandidaat-eiwit voor het vaccin. De samenwerking heeft tot doel de ontwikkeling van Intravaccs COVID-19 OMV-eiwitvaccin, dat naar verwachting in 2021 in een fase I klinische studie  zal worden getest, te versnellen.

 

Dr. Jan Groen, Intravaccs Chief Executive Officer zegt:

“Verscheidene studies hebben aangetoond dat OMV's de immuunrespons kunnen versterken en relatief eenvoudig kunnen worden geformuleerd met doelspecifieke peptiden en eiwitten. Dit, gecombineerd met het feit dat ze snel kunnen worden opgeschaald voor productie, maken het tot een ideaal platform voor de huidige omstandigheden, waar kwantiteit en snelheid van cruciaal belang zijn.”

 

Dr. Konstantin Matentzoglu, Chief Executive Officer van Celonic, voegt toe:

“Het is geweldig om met Intravacc samen te werken in de strijd tegen deze wereldwijde pandemie. Het nieuwe vaccin kan potentieel de morbiditeit en mortaliteit van COVID-19 voorkomen. Samen hebben we de kans om een verschil te maken in het leven van COVID-patiënten.”

 

=== E I N D E  P E R S B E R I C H T ===

 

Over de OMV platform-technologie

Voor de ontwikkeling van vaccins heeft Intravacc een platform ontworpen en ontwikkeld op basis van buitenmembraanblaasjes (OMV's) - bolvormige deeltjes met intrinsieke adjuverende eigenschappen. De OMV's kunnen worden opgetuigd met immunogene peptiden en/of eiwitten die een effectieve adaptieve immuniteit stimuleren. De OMV-drager is geoptimaliseerd om een effectievere immuunrespons tegen deze nieuw geïntroduceerde antigenen op te roepen.

 

Intravacc heeft daarnaast genetische hulpmiddelen ontwikkeld voor de verhoging van de opbrengst van OMV's, vermindering van de toxiciteit en het bereiken van de gewenste antigene samenstelling. Het OMV-platform van Intravacc is volledig schaalbaar en zorgt voor een snelle en efficiënte modificatie van de antigeensamenstelling, hetzij via genetische modificatie van de bacteriële gastheer, dan wel door antigenen te associëren met opgeslagen OMV's.

 

Over Intravacc

Het in Nederland gevestigde Intravacc is wereldwijd toonaangevend op het gebied van translationele vaccinologie. Als gevestigde onafhankelijke CDMO-organisatie met vele jaren ervaring in de ontwikkeling en optimalisatie van vaccins en vaccintechnologieën, heeft Intravacc haar technologie over de hele wereld overgedragen, inclusief orale poliovaccins, mazelenvaccins en DPT-, Hib- en griepvaccins. Intravacc biedt een breed scala aan expertise voor het onafhankelijk ontwikkelen van vaccins van leadconcept tot klinische fase I/II-studies voor partners over de hele wereld, zoals de academische wereld, volksgezondheidsorganisaties (WHO, BMGF) en biotech- en farmaceutische bedrijven.

Ga voor meer info naar: www.intravacc.nl

 

Over Celonic

Celonic Group is een private CDMO gevestigd in Basel, Zwitserland, met een ultramoderne biofabriek in Heidelberg, Duitsland. Celonic biedt uitgebreide ontwikkelings- en productiediensten voor biotherapeutica, waaronder ontwikkeling van cellijnen, USP- en DSP-ontwikkeling, GMP- en niet-GMP-productie van biofarmaceutische geneesmiddelen en geneesmiddelen, samen met celexpressieplatforms en diagnostiek. Celonic biedt twee celexpressieplatforms aan klanten, ontwikkelaars en serviceproviders - CHOvolution ™, ontwikkeld door Celonic en GEX®, ontwikkeld door Glycotope GmbH en in licentie gegeven door Celonic. Met een nieuwe ultramoderne GMP-productiefaciliteit voor genvectoren en celtherapie, breidt Celonic binnenkort haar bestaande ATMP-ontwikkeling en GMP-productiecapaciteit uit.

Voor meer informatie: www.celonic.com

 

Contacten

Intravacc

Dr. Jan Groen, CEO

P: +31 30 7920 454

 

Mirjam Hartman, Media relations

P: +31 6 115 969 94

E: press.office@intravacc.nl    

 

LifeSpring Life Sciences Communication, Amsterdam

Leon Melens

P: +31 6 538 16427

E: lmelens@lifespring.nl

 

 

Celonic Group

Rebeca Ulloa

rebeca.ulloa@celonic.com

P: +41 61 56 49 150

 

 

  


Copyright © 2015 - 2020 LifeSpring LifeSciences Communication, All rights reserved. 

 

Our address is: 
LifeSpring LifeSciences Communication
Science Park 400
1098 XH Amsterdam
Netherlands

 

www.lifespring.nlKlik hier om u uit te schrijven